• Pzt - Cmt: 09:00 - 19:00
  • Adres: Akdeniz Caddesi No:1 K.3, D.309 Pasaport İzmir

Bilgi Teknolojileri Büyüyecek

Bilgi Teknolojileri Büyüyecek
Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız, "Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) sektörünün 2014 yılında yüzde 5 ile 8 arasında büyüyeceğini tahmin ediyoruz" dedi.
 
Cılız, yaptığı yazılı açıklamada BİT sektörünün 2013 yılında yaklaşık olarak yüzde 13 büyüme gerçekleştirdiğini tahmin ettiklerini, sektörün 2014 yılına ilişkin büyüme tahmininin ise yüzde 5 ile 8 arasında olduğunu kaydetti.
 
TÜBİSAD'ın, 2013 yılı için büyüme ve pazar büyüklüğü verileri ile ilgili net rakamları 2014 yılının nisan ayında yayınlayacağı sektör raporu ile açıklayacağını aktaran Cılız, dernek üyelerinden alınan bilgiler doğrultusunda 2013 yılında BIT sektöründeki büyümenin yaklaşık yüzde 13 civarında gerçekleşmesinin tahmin edildiğini aktardı.
 
Cılız, "2013 yılında pazardaki büyümede donanımın önemli bir etkisi olduğu söylemek mümkün. 2013 yılı sonunda, donanım pazarının yaklaşık yüzde 15,  yazılım pazarının yüzde 10, hizmet pazarının ise tahminen  yüzde 11 oranında büyümüş olduğu düşünülüyor. Genel büyüme rakamına bakıldığında, bir büyüme elde edilmiş olmakla beraber, toplam pazar içerisindeki donanım ağırlığı ve büyümeye olan etkisi, hizmet pazarında daha yüksek büyüme rakamlarına ulaşılmasını engelliyor. Bu kompozisyon da,  gelişmiş ülke ekonomilerinde olduğu gibi, donanımın payının azalırken servis ve yazılımın payının artırılması TÜBİSAD'ın ana hedeflerinden birisidir" değerlendirmesini yaptı. 
 
Büyüme rakamlarının sektör açısından çok tatmin edici olmadığının altını çizen Cılız, "Bu büyümenin tam olarak beklentilerimizi karşılamadığını söylemek mümkün. Çünkü katma değeri yüksek, ülke ekonomisinin büyümesine katkı sağlayacak ve çarpan etkisi yaratacak alt sektörlerin, yani yazılım ve hizmet sektörünün halen donanım pazarına oranla düşük olduğunu görüyoruz. Bu potansiyel alanlarda istenen büyüme yakalandığında, büyüme beklentilerinin karşılanacağını düşünüyoruz. BT ürün ve hizmetlerinin yaygın olarak kullanıldığı üç temel alanın iş, eğitim ve eğlence olduğunu da söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
 
"2014 yılında ancak yüzde 5-8 arasında büyüme gerçekleşebileceğini öngörüyoruz"
 
Kemal Cılız yeni yılda hizmet pazarında iyimser bir hava oluşmasını beklediklerini dile getirerek, şöyle devam etti:
 
"TÜBİSAD üyelerinden gelen tahminlere dayanarak, aralık ayının son günlerinde yaşanan TL'nin değer kaybının kalıcı olması durumunda, 2014 yılı büyümesinin negatif olarak etkilenebileceğini; toplam pazar büyüklüğünde, ancak yüzde 5-8 arasında büyüme gerçekleşebileceğini öngörüyoruz. 
 
Sektörde, 2014 yılının seçim yılı olması nedeniyle çok majör bir büyüme beklemezken, özellikle hizmet pazarında 2013'e göre daha iyimser bir havanın hakim olmasını bekliyoruz. Toplam pazar içerisinde, hizmet pazarının geçen yıl yakaladığı büyümesinin üstünde bir büyüme gerçekleştirmesi öngörülüyor."
 
TÜBİSAD öneri ve beklentileri 
 
Cılız,  TÜBİSAD olarak, Türkiye'nin 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebilmesi için bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün büyümeye olan çarpan etkisinden yararlanması ve bu sektöre gerekli önemi vermesi gerektiğini kaydetti. Ar-Ge çalışmalarına hız verilmesi gerektiğini belirten Cılız, Türkiye'nin arzu edilen büyümeyi gerçekleştirmesi için şu önerileri sıraladı:
 
"Güçlü bir siyasi sahiplenme ile bilgi ve iletişim teknolojileri stratejik bir sektör olarak kabul edilmeli ve bütüncül politikalar ile desteklenmelidir. Sektörümüzdeki çok yüksek olan vergi yükünün özellikle yazılım, servis ve telekom hizmetlerinde azaltılması gereklidir.
 
Kamunun itici bir güç oluşturabilmesi için kamu sektörü, özel sektörle rekabet içinde olmak yerine, hem altyapı yatırımlarının koordinasyonu hem de bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanıcısı olarak önemli bir rol üstlenmelidir. Şeffaf ve rekabetçi piyasa şartları sağlanmalıdır. Kamu ihale kanunu revize edilmeli...  BITS'e özel şartlar göz ardı edilmemelidir.
 
Ar-Ge ve girişimciliğin desteklenmesi gereklidir. Bu doğrultuda Ar-Ge kanununda 50 kişilik yerinde Ar-Ge personel sınırının azaltılması gereklidir. Ar-Ge teşvik desteklerinin devamı ve sağlıklı bir şekilde koordinasyonu önemlidir.
 
Kaynak : http://www.haberler.com/bilgi-ve-iletisim-teknolojileri-sektoru-yuzde-5-8-5528115-haberi