• Pzt - Cmt: 09:00 - 19:00
  • Adres: Akdeniz Caddesi No:1 K.3, D.309 Pasaport İzmir

Arduino ile Buton Kullanarak Led Yakma

Arduino ile Buton Kullanarak Led Yakma

Bugün sizlerle Arduino ile buton kullanarak led devresi yapacağız. Dilerseniz ilk olarak lazım olan malzemelere geçelim.

İlk olarak bir adet Arduino bulundurmamız gerekiyor tabii ki, devremizi kurmak için ise breadboard kullanacağız. 
2 Adet Rezistör lazım olacak bu devremizi kurarken, birisini led için diğerini ise buton için kullanacağız. 5 adet ise kabloya ihtiyacımız olacak.  

Ledimizi Breadboard üzerinde boş bir yere yerleştiriyoruz. Ancak dikkat etmemiz gereken hüsus bacaklarının dikey olarak aynı kolon içerisinde bulunmamaları.

Uzun bacağından bir kablo çekerek Arduino üzerindeki boş bir Gnd hattına bağlanarak topraklama işlemini gerçekleştiriyoruz. Ledin kısa bacağından ise bir rezistörü yatay olarak bağlıyoruz. Ardından rezistörün boşta kalan bacağının kolonundan bir kablo çekerek Arduino üzerinde istedigimiz bir dijital pine giriş yapıyoruz, biz burada 10.pini kullandık.

Geriye ise butonu bağlamak kalmakta. Rezistörün ledini baladığımız satıra denk gelicek şekilde iki ayağını bağlıyoruz, geriye kalan iki ayağı nereye bağladığımızın çok da bir önemi yok.  Boşta kalan ayaklarından birine ise led üzerinde yaptığımız gibi yatay bir rezistör bağlıyoruz. Rezistörün boşta kalan ayağından bir kablo çekip Arduino üzerindeki bir başka boş GND hattına bağlanarak topraklama işlemini gerçekleştiriyoruz. Rezistörün, buton ile kesiştiği kolondan ise bir kablo çekip Arduino üzerindeki istediğimiz bir dijital pine yerleştiriyoruz, biz burada 8.pini kullandık. Butonun, rezistör bağladığımız bacağı ile aynı satırda kalan boş bacağından ise bir kablo çekip Arduino üzerindeki boş bir 5V hattına bağlanıyoruz.

Devremizin kuruluşu bu kadardı artık devremiz hazır geriye sadece kod yazmak kaldı. Kod, açıklamalı olarak aşağıdaki şekildedir:

#define Buton 8
#define Led 10
int buton_durumu = 0;

void setup()
{
pinMode(8,INPUT);
pinMode(10,OUTPUT);
}

void loop()
{
buton_durumu = digitalRead(Buton);
if(buton_durumu == 1) {
digitalWrite(10,HIGH);
}
else {
digitalWrite(10,LOW);
}
}

Görüldüğü üzere ilk olarak Buton Ve ledimizin bağlı olduğu pinleri ve integer değeri ile buton durumunu tanıtıyoruz.
Ardından setup kısmında devrenin içerisine yerleştiriyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken hüsus; Buton, led gibi veri almak yerine veri gönderdiği için input olarak giriyoruz.

Ardından loop kısmında ise buton durumu ile butonun basılıp basılmadığını eşitliyoruz
daha sonra eğer komutu ile eğer buton basılıysa ledi yakıyor, eğer basılmamışsa yakmıyor. 

Buton ile Led Devresi bu şekilde oluşturulmaktadır.