• Pzt - Cmt: 09:00 - 19:00
  • Adres: Akdeniz Caddesi No:1 K.3, D.309 Pasaport İzmir

ChatGPT'Ye Doğru Soruyu Sormanın Önemi

ChatGPT'Ye Doğru Soruyu Sormanın Önemi

Bugün ChatGPT'ye doğru soruyu sormanın ne kadar önemli olduğunu işleyeceğiz, dilerseniz yazımıza geçelim.

İlk olarak kendisinden "html,css ve javascript" kullanarak bir snake oyunu hazırlamasını isteyelim. ChatGPT'ye isteğimizi doğrudan bu şekilde dile getirirsek, ChatGPT isteğimizin tam olarak ne olduğunu anlamakta zorluk çekmekte.
Ortaya elbette bir sonuç çıkartacaktır. Ancak verdiği kod büyük bir ihtimal ile çalışmayacaktır.

Bunu önlemek için kodun hatalı-yanlış olduğunu söylemek ise doğru cevabı almak için ne yazık ki pek yeterli olamamakta. Bunu kesin olarak önlemek için, ChatGPT'ye istediğimiz şeyi tarif etmemiz gerekmekte. Yılan örneğinden devam ederek ilerleyelim.
Kendisinden doğrudan snake oyunu istemek yerine "Html,css ve javascript kullanarak yeşil bir zemin üzerinde rastgele oluşan kırmızı elmaların üzerine geldiğinde elmaları yiyen ve bir kare uzayan, elma yedikçe skoru 1 artan, mavi bir yılanın olduğu yılan oyunu yapmasını istediğimiz zaman, bize daha verimli sonuçlar verecektir. 

İkinci bir örnek ise HTML kullanarak "hello world" dosyası oluşturmayı inceleyelim.

ChatGPT'ye doğrudan "HTML dilinde hello world" yazımı istenirse h1 komutu ile bir hello world metni verecektir. Ancak HTML ile hello world oluşturmanın tek yolu bu değildir.  Eğer ki ChatGPT'den "HTML dilindeki tüm hello world komutları"nı istersek bize 4 farklı sonuç verecektir.

1-H1 İle Hello World

İlk olarak daha önce de verdiği gibi h1 etiketini kullanarak sunacaktır. HTML dilindeki en büyük başlığı kullanarak oluşturmaktadır.

2-P İle Hello World

İkinci olarak ise p etiketini kullanarak sunacaktır. HTML dili içerisindeki paragraf etiketidir. Standart bir boyuttadır.

3-Düz Bir Şekilde Hello World

Üçüncü olarak ise pek önerilmeyen bir yöntem sunmaktadır. Herhangi bir etiket kullanmadan body alanının içerisine yazmaktadır. Sonuç p etiketi ile kullanılmış gibi sunacaktır ancak SEO açısından önerilmeyen bir davranıştır.

4-Başlıksız Hello World

Dördüncü ve son olarak ise yine pek önerilmeyen bir yöntem sunmakta. Head alanı oluşturmadan doğrudan body alanının içerisine yazılmaktadır. Head alanı, web sitesi yapımında önemli bir alan olduğundan önerilmeyen bir davranıştır. Tıpkı üçüncü örnekte olduğu gibi SEO açısından olumsuz bir harekettir.

Bugün, 2 örnek ile ChatGPT'ye doğru soruyu sormanın ne kadar önemli bir etken olduğunu işledik. Diğer yazılarımızı kaçırmamak için takipte kalın.